Jag får en hel del förfrågningar från brudpar om en önskning att ha sitt bröllop i en ruin på Gotland. Och jag förstår dom, bröllop i en ruin är magiskt vackert och en enastående upplevelse. Här skapar ni historia omgiven av över 800 års historia, det är nämligen åldern på dessa ruiners väggar, WOW. Det finns en del att välja mellan och med tanke på att det är en av era största dagar i livet så ska ni hitta en plats där ni får njuta till 100%. I Visbys vackra innerstad listar jag här 7 populära och vackra ruiner tillsammans med all information för att ta dig vidare. Ruinerna tillhandahålls av olika företag på Gotland där hel och halvdags koncept erbjud med målet att skräddarsy det bästa för brudparen med tillgänglighet till allt ni kan tänkas behöva för erat bröllop.
DROTTEN
Drotten, en öppen vacker ruin i det enkla vackra med vackra ljusinsläpp.Byggd på 1200-talet och vigd åt den Heliga Trefaldigheten, S:ta Trinitatis. Tornets andra våning var troligen inredd till kapell med en öppning mot kyrkorummet. Vilket ju är väldigt passande för bröllop.
Drotten är på 200kvm och kan ta upp till 100 sittande personer och 170-200 stående personer.
Kontakta Emelie Ahlin på GoGotland för mer information och bokning. info@gogotland.se eller 0498-21 33 33
Helge And
“Denna kyrka byggdes i början på 1200-talet. Kyrkan har åtta sidor och är byggd i två våningar. De båda våningarna har ett gemensamt kor. Kyrkan går ytterst tillbaka på kejsar Karl den Stores palatskapell i Aachen, men liknar även danske kung Valdemars nämnda kapell vid Store Heddinge och den biskopliga kyrkan Schwarzrheindorf utanför Bonn. Runda och mångkantiga kyrkor blev populära under korstågstiden, och inspirerades ofta av Heliga gravens kyrka och Klippmoskén, som vid denna tid uppfattades som det ursprungliga Jerusalems tempel.”
Helge And är på 500kvm, 3 våningar och kan ta upp till 50 sittande personer per våning och 100 stående personer.
Kontakta Emelie Ahlin på GoGotland för mer information och bokning. info@gogotland.se eller 0498-21 33 33
S:T CLEMENS
En ruin som omfamnar, intim, blygsam och slående vacker.
“Sankt Clemens är en av de äldsta kyrkorna i Visby. Sannolikt byggdes de äldsta delarna ungefär samtidigt med Sankt Hans, omkring 1060, då staden delades på två församlingar. Sankt Clemens var församlingskyrka för gotlänningarna i stadens norra församling, Sankt Clemens församling.
Att kyrkan skulle ha uppförts för danskar har ingen som helst grund. Gotlänningarna hade fler kulturimpulser från kontinenten (där Sankt Clemens är ett sjöfararhelgon, passande för de sjöfarande gotlänningarna) än från Danmark (som var av marginell betydelse för Gotland).”
Kontakta Hotell S:t Clemens telefon 0498-219000 eller carl@clemenshotell.se för mer info och bokning.
S:T PER & S:T HANS
Dessa ruiner var en gång i tiden Visbys största kyrka. St Per och St Hans kyrkor byggdes i södra delen av det gamla Visby. Den äldsta S:t Perskyrkan uppfördes i mitten av 1100-talet. I början av 1200-talet byggdes en ny kyrka – S:t Hans – norr om S:t Per som hade blivit för liten. De två kyrkorna hade en gemensam vägg och var delvis ihopbyggda vilket var en ovanlig lösning.
I S:t Hans kyrka har man hittat runstenar och ett stycke av hednisk bildsten. Troligen ligger kyrkan på en gammal kultplats.S:t Hans kyrka är helgad åt S:t Johannes. S:t Pers kyrka beskyddades av aposteln Petrus. Efter reformationen på 1500-talet förföll kyrkorna. Under 1700-talet utnyttjades de som stenbrott.
Denna ruin är på 600 kvm och kan ta upp till 300-500 sittande personer och 1000 stående personer.
Kontakta Emelie Ahlin på GoGotland för mer information och bokning. info@gogotland.se eller 0498-21 33 33
S:T KARIN
“Med sin gotiska interiör anses S:t Karin vara den skönaste bland alla Visbys ruiner. Kyrkan tillhörde Sveriges första franciskanerkloster. Med dominikanernas kyrka S:t Nicolaus som förebild gjordes S:ta Karins kyrka bredare och koret fick höga vackra fönster. S:ta Karins kyrka är helgad åt den heliga Katarina av Alexandria. Det lilla klostret fanns kvar till 1500-talet.”
Denna ruin är på 300kvm och kan ta upp till 300 sittande personer och 1000 stående personer.
Kontakta Emelie Ahlin på GoGotland för mer information och bokning. info@gogotland.se eller 0498-21 33 33
S:T LARS
“Denna ruin skiljer sig lite från dom andra med tanke på sin form. Troligen inspirerad av bysantinska kyrkor medan andra kyrkor i Visby efterliknar den tyska kyrkostilen. S:t Lars är uppkallad efter S:t Laurentius. Kyrkan byggdes på 1200-talet. Speciellt för denna kyrka är de många trapporna och gångarna i murarna. I gångarna kan man på olika nivåer förflytta sig runt nästan hela kyrkan. Till det yttre liknar kyrkan Drotten, dom kallas ibland systerkyrkorna. S:t Lars kyrka övergavs på 1500-talet.”
Denna ruin är på 500kvm och kan ta upp till 200 sittande personer och 500 stående personer
Kontakta Emelie Ahlin på GoGotland för mer information och bokning. info@gogotland.se eller 0498-21 33 33
S:T NICOLAI
“Kyrkan byggdes sannolikt som församlingskyrka för tyskarna i stadens norra församling, men genom en brand avbröts arbetet/förstördes kyrkan, och istället invigdes nuvarande Domkyrkan som församlingskyrka (omkring 1240 ersatte S:t Olof som tysk församlingskyrka i den norra församlingen). 122(8) övertogs den skadade kyrkan av dominikanerbröder, vilka byggde om den till konventskyrka. I mitten av 1200-talet började man sedan uppföra den nuvarande västgaveln (dendrodatering 1251). I slutet av 1200-talet var Petrus de Dacia prior i konventet och på kyrkans norra sida finns en minnestavla över honom uppsatt. Kyrkan fick sin nuvarande sträckning, med ett gotiskt kor, omkring år 1400, vilket kor till stor del tycks ha finansierats av den gutniske rådmannen Jacob Knarre, som fått en minnestavla inmurad på den närmast koret belägna pelaren. Flera av de olika byggnadsskedena kan spåras i kyrkans fasad, där romanska fönsteröppningar ännu finns.”
Kontakta Frimis Visby för mer information och bokning info@matmuren.se eller 0498-21 03 60
Källa: Wikipedia, Gogotland
Comments +